08 Kasım 2007

Tatlı yediren stres ve psikolojik deneyler...

Deney 1:
İngiltere Leeds Üniversitesi’nden Psikolog Andrew Hill’in yaptığı araştırmalara bağlı bir deney: Yeme içmeye takan, bir hayli kilolu (obez) 40 kadın iki gruba ayrılmış ve bu iki gruba iki ayrı film gösterilmiş.

Birinci gruba normal bir film seyrettirilirken ikinci gruba oldukça duygusal ve acıklı bir film seyrettirilmiş ve filmler bitince teşekkür edip her iki gruba da yiyecek ikram edilmiş.

Normal filmi seyredenler normalden daha az yiyecek tüketirken, acıklı duygusal filmi seyredenler resmen yiyeceklere saldırmış...

Deney 2:
Yine iki ayrı grup oluşturuluyor. Birinci gruba beş dakikalık bir konuşma hazırlamaları ve bunu da daha sonra sunum yapmak için videoya kaydetmeleri isteniyor. Bu grup aldığı işin stresi ile yüklenip çalışmaya başlıyor.

İkinci grubun görevi ise daha basit; sadece birinci grubun çalışmasını izleyecekler, neler yapıldığına dikkat edip not alacaklar...

Çalışma bittiğinde yine her iki gruba da çeşitli yiyecekler ikram ediliyor...

Stresli işi yapan birinci grup; hamur işi, yüksek karbonhidratlı ve tatlı yiyecekleri tüketiyor.

Yaptırılan işin hafifliği nedeniyle hemen hemen hiç bir baskı ve yaptırım altında olmayan ikinci grubun besin tüketimi ise daha makul seviyede ve bu grup yemek seçiminde daha bilinçli...

Birinci ve ikinci deneyin sonuçlarını inceleyecek olursak her iki deneyde de insanların duygusal gerilim ve stres altında kaldıkları zaman; yoğun kalorili ya da genellikle şekerli gıdalara yöneldiğini görüyoruz.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Richard Wurtman; (mutluluk hormonu olarak da adlandırılan) Serotonin isimli hormonal salgının vücuttaki seviyesinin arttırılması için bu türdeki yiyeceklerin bilinçsizce tüketildiğini, bunun da psikolojik bir durum olduğunu belirtiyor...

Stres birikimi yüzünden duygusal olarak gerilim yaşayanların aşırı kalori tüketimini engellemek için istenmeyen bu davranışın psikolojik olarak çözülmesi gerektiğini vurgulayan bir çok araştırma yapılmış.

Stanford Üniversitesi’nden Psikolog Christy F. Telch, bu durum için 60 kadınla özel bir çalışma yapmış... Telch, “stresi düşürmek amacıyla yiyecek tüketme alışkanlığı” olanların bu davranışını düzenlemek için psikolojik özel yöntemler belirlemiş. Bu yöntemlerin en önemli ve etkili olanı da strese neden olan duygusal durumların kağıda aktarılarak rahatlama sağlanmasıymış...

Kim bilir, belki de bu yöntemi kendi kendime bilmeden uygulayıp, bu bloğa da stresimi düşürmek için yazıyorumdur ve belki de bu yüzden zayıfımdır...

Tersten bakarsak; buna göre (blogdaki gönderi sayısına göre) çok yazı olan aylarda stres ve duygusal gerilim de fazla anlamına geliyor...