24 Kasım 2008

önsindirimli gıdalar...

Beslenme tarzı ne olursa olsun sindirim sistemiyle ilgili hazımsızlığa bağlı sorunlar yaşayanlar yemeklerden sonra genelde rahatsızlık hissederler. Çevremdeki bir iki kişinin rahatsızlığı yeni bir şey düşünmeme yardımcı oldu...

Yemekle birlikte asitli yiyecekler yemenin sindirimi kolaylaştırdığı bilinen bir gerçek, kimi salataya sirke limon koyar, kimi kola içer, kimi yemekten sonra bir bardağa limon sıkıp limonlu su ya da soda içer vs... (ama bunların da uzun vadede sağlık üzerinde yan etkileri olduğunu hemen hemen herkes bilir...)

Bisküviden baklavaya, börekten keke, çeşit çeşit kurabiyeden sayısız konserve yiyeceğe, dondurulmuş gıdalardan hazır yemeklere kadar binlerce yiyeceğe;

laboratuvarda hazırlanmış, miğdemizde sindirimi hızlandıran ya da kolaylaştıran enzim ve asitlerin benzeri yapay (ama doğal kimyasalların sahip olduğu moleküler yapıya en yakın şekilde) enzimler katılsa ve bu gıdalar (diyabet hastaları için hazırlanmış özel ürünlerde yapıldığı gibi) marketlerde özel bir bölümde satılsa...

Hergün doktora taşınan, her yemekten sonra soda içen, her gece kalkıp karbonatlı limonlu suyla (seçlit) hazımsızlığına çeşitli şeyler yapanlar için umuyorum yararlı olur...